Saksanpaimenkoira

Saksanpaimenkoira on Suomen suosituimpia palvelus- ja käyttökoirarotuja. Sitä käytetään muunmuassa poliisin ja armeijan koirana, vartiointi- ja suojelutehtävissä, pelastusetsinnöissä, jäljestämisessä, huumekoirana, homekoirana ja malminetsinnässä. Saksanpaimenkoira on myös ketterä agilitykoira sekä erinomainen toko-koira. Omistajaltaan saksanpaimenkoira vaatii aktiivisuutta suuren energiamääränsä vuoksi.

Säkäkorkeudeltaan saksanpaimenkoirauros on 60-65 senttimetriä ja narttu 55-60 senttimetriä. Rungoltaan saksanpaimenkoira on lihaksikas, voimakas sekä suorakaiteen muotoinen. Saksanpaimenkoiralla on vankka luusto. Koiran pää on kiilamainen ja sopusuhtainen runkoon nähden. Saksanpaimenkoiran naamassa kuuluu olla maski, joka on väriltään musta. Saksanpaimenkoiralla on vahva kuono, suuret ja pystyt korvat sekä mantelinmuotoiset tummat silmät. Koiran häntä on tuuhea ja se ulottuu kintereisiin asti. Kun koira on paikallaan, häntä roikkuu alhaalla. Koiran eturaajoissa sekä lavoissa korostuu lihaksikas ilme ja sen reidet ovat sekä voimakkaat että vankat.

Saksanpaimenkoiralla on kaksinkertainen karvapeite ja rodussa esiintyy useita sallittuja värejä, jotka ovat musta punaruskein tai ruskein merkein, musta, harmaa sekä harmaa tummin merkein. Myös keltaisen eri sävyt sekä harmaa hyväksytään merkkien väreinä. Joskus saksanpaimenkoirapentueisiin syntyy sinisiä, ruskeita tai valkoisia pentuja, joita ei voi rekisteröidä, koska nämä värit eivät ole saksanpaimenkoiran rotumääritelmän mukaan sallittuja värejä. Näistä rekisteröimättömistäkin ”väärän väristä” pennuista saa kuitenkin oikein hyvän ja edullisen harrastekaverin sekä vahtikoiran, jonka kanssa tosin ei voi osallistua virallisiin kilpailuihin tai näyttelyihin, mutta joka on ihan yhtä uskollinen kaveri kuin ”oikeanvärinenkin” saksanpaimenkoira. Meillä ei missään tapauksessa lopeteta näitä ”vääränvärisiä” pentuja, joita aina silloin tällöin pentueisiin syntyy, vaan olemme ehdottomasti sitä mieltä, että myös näillä pennuilla on oikeus elää ja että myös näille pennuille on oma käyttäjäryhmänsä. Jos siis etsit edullista saksanpaimenkoiraa, jonka jalostuksessa on käytetty huippuvanhempia, mutta jota ei värivirheen vuoksi voida rekisteröidä, ota meihin yhteyttä.

Historia

Rotu on jalostettu vanhoista saksalaisista paimenkoiraroduista ja sen jalostajana pidetään ratsumiehenä toiminutta Max von Stephanieta. Hannoverin koiranäyttelyssä, joka järjestettiin vuonna 1882, oli mukana pitkäkarvaisia saksanpaimenkoiria. Lyhytkarvainen muunnos rodusta osallistui ensimmäisen kerran koiranäyttelyyn Berliinissä vuonna 1889.
Brittiläiset ja yhdysvaltalaiset sotilaat ihastuivat saksanpaimenkoiraan ensimmäisen maailmansodan aikanaan. Kotimaahansa palattuaan he veivät saksanpaimenkoiria mukanaan kotimaihinsa, jolloin saksanpaimenkoiran suosio alkoi kasvaa myös Saksan ulkopuolella. Venäjällä saksanpaimenkoirasta jalostettiin itä-Euroopan paimenkoira, joka soveltuu saksanpaimenkoiraa karumpiin olosuhteisiin.
Ensimmäiset saksanpaimenkoirat tulivat Suomeen 1910-luvulla. Näitä ensimmäisiä Suomeen tulleita saksanpaimenkoiria käytettiin viranomaiskäytössä.

Rotu Suomessa vuonna 2016

Tällä hetkellä saksanpaimenkoira on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista; vuosittain pentuja rekisteröidään Suomessa suunnilleen 2 000. Tämän hetken jalostuksessa nähdään ongelmallisena se, että rotu on jakautumassa liian jyrkästi käyttö- ja näyttelylinjaisiin koiriin. Suomalaisten kasvatuksessa käytettävien koirien kanta on laajuudeltaan hyvä, mutta tästä huolimatta jalostuspohja on kotimaassamme melko kapea. Tästä syystä Sakemannin Sankarit tuo toisinaan koiria saksanpaimenkoiran kotimaasta Saksasta, jossa pennun rekisteröimissäännöt ovat Suomea tiukemmat ja jossa koirakanta on huomattavasti laajempi. Saksassa rekisteröidään vuosittain suunnilleen 25 000 saksanpaimenkoiran pentua ja rekisteröitävän pennun kohdalla vaaditaan, että pennun molemmat vanhemmat ovat suorittaneet suojelukoulutustunnukset. Lisäksi Saksassa 90% saksanpaimenkoiran pennuista syntyy vanhemmista, jotka on jalostustarkastettu. Pidämme erittäin tärkeänä uuden veren tuomista suomalaiseen saksanpaimenkoirakantaan ajoittain ja mikä onkaan parempi kohdemaa tätä tarkoitusta varten kuin Saksa?

Terveys

Saksanpaimenkoiralla on joitakin rodulle tyypillisiä sairauksia. Yleisimmät rodun terveysongelmat liittyvät seuraaviin sairauksiin:

– Hermostoperäiset sairaudet
– Immuunivasteeseen vaikuttavat sairaudet
– Erilaiset allergiat
– Haimavika ja haiman vajaatoiminta
– Silmäsairaus pannus
– Silmä- ja korvatulehdukset
– Iho-ongelmat
– Ruuansulatuselimistön ongelmat
– Hemofilia ja
– Erilaiset luustoon liittyvät ongelmat, kuten ristiluun jakauma, hermokanavien ahtaumat sekä ylimääräiset selkänikamat.

Sakemannin Sankarit Kennelissä kuvautetaan kaikkien myytävien pentujen lonkat, kyynärät, selkäranka, olat ja polvet ennen pentujen luovutusta uusiin koteihin.